April 12
                     2023
                 
      Zelňačka (a pomazánka z droždí)
		Když jsem minulý měsíc dělal společnost Anežce, tak jsem dostal k jídlu zelňačku s ostravskou klobásou. Byla moc dobrá a já se teď rozhodl ji také uvařit. Povedla se výborně 🙂

Jíška je hotová. Brambory, zelí a klobása připraveny ke zpracování.
Ingredience:
- půl kila kysaného zelí
 - půl kila brambor
 - cibule
 - olej
 - lžíce mouky
 - lžička kmínu
 - klobása (zde dvě veganské choriza)
 - sůl
 
Postup:
- v hrnci nechat na oleji změknout posolenou cibuli
 - zasypat moukou, nechat opéct, dolít postupně 1,5 litrem vody
 - po rozpuštění jíšky přidat pokrájené brambory a kmín
 - nezakryté vařit do změknutí brambor
 - na pánvi opéct kolečka klobásy
 - slité a pokrájené kysané zelí přidáme k bramborám
 - přihodíme kolečka klobásy
 - dochutíme solí a šťávou ze zelí dle libosti
 

A je hotovo. Vyšlo to na čtyři porce, takže následující den jsem nemusel vařit 🙂
Po zelňačkovém úspěchu jsem ještě ten večer zkusil i pomazánku z droždí. Postup byl jednoduchý:
- nahrubo nastrouhat mrkev a najemno nakrájet cibuli
 - orestovat
 - osolit, opepřit, přidat dvě kostky droždí a trochu vody
 - dochutíme třeba sojovkou
 

Pomazánku jsem dělal z polovičního množství. Rázná vůně, specifická chuť, zajímavé zpestření.